keskiviikko 1. helmikuuta 2012

älyteknologiaa!


Pakkaspäivä. Aamun -27 astetta on kuorruttanut puut ja oksat uskomattoman kauniiksi. Hanki kimmeltää ja luonto suorastaan kutsuu kameraa ulkoiluttamaan. Ajankäyttö ei ole vahvin lajini ja nytkin ennen iltavuoroa ja muksujen ensimmäistä hoitopäivää muutama sisähomma olisi jonossa. Onneksi hovikuvaaja on ehtinyt napsimaan lumisia otoksia minunkin ilokseni. :)

---

OY PERHE AB on tällähetkellä totaalisessa selvitystilassa. Selvittämistarve on silmämääräisestikin arvioitunna ilmeinen, puhumattakaan pintaa syvemmästä tarkastelusta. Pienikin kiertely firman toimitiloissa  saa aikaan syviä huokaisuja ja ahdistunutta puhinaa.

Tekstiiliongelma on monisyinen ja vaativa. Tekstiilipitoisen selvittämistä vaativan materiaalin leviäminen hallitsemattomasti kuohuttaa suunnattomasti vaatehuoltopäällikön tunteita. Toinen mieltä kuohuttava seikka on luonteeltaan laaduntarkkailuun liittyvä. Työtehtävien uudelleenarviointi ja organisointi firman muuttuneiden työaikasuhteiden vuoksi hiertää vielä VÄHÄN. Laaduntarkkailussa on havaittu puutteita selkeästä asiaosaamisesta liittyen pyykinpesun lämpötiloihin ja värilajitteluun. Joitakin puutteita on myös asenteissa, egoistinen ote omiin tekstiileihin suhteessa pesujärjestykseen on puhuttanut työpaikan kahvihuoneessa ja ruokatunnilla.

Ruokatunnista päästäänkin kätevästi seuraavaan aiheeseen. Ruokatuntien ja muiden evästaukojen jälkeen on  myös nähtävissä merkkejä sekä osaamis-että asenneongelmista. Tiskivuorojen jyvittäminen vuorolaisen toimesta noin kuuteen osaan (yläkorityhjennys, alakorityhjennys, lusikkakorityhjennys, Yläkoritäyttö, alakoritäyttö, lusikkakoritäyttö) ei todellakaan toimi. Kuusi työntekijää tekemässä yhtä tiskivuoroa tarkoittaa sitä, että seuraavaan tiskivuoroon ei ole tekijöitä koska kaikki ovat jo tehneet osuutensa edellisellä kerralla. Puhumattakaan siitä että tiskivuoroon oleellisesti kuuluva pöytien ja työtasojen pyyhkiminen yms. toiminta jää auttamattomasti tekemättä, koska edellämainitunkaltaisessa jyvittämisessä näille töille ei löydy vapaata tekijää. Vaikka OY PERHE AB on lähes keskisuuri yritys, paikallaoloprosentti ei läheskään aina ole sitä luokkaa että yhteen tiskivuoroon kaikkinen sisältöineen voisi priorisoida kahdeksaa työntekijää. Uusi, muuttunut ja erilainen työnjohtotilanne firmassa vaatii selkeästi paneutumista OHJEISTUKSEEN.

Eteisen seinälle ajattelin laittaa infon kenkien ja takkien säilytyspaikast (joka on ollut suunnilleen sama  viimeiset viisitoista vuotta),sekä  hanskojen, villasukkien ja reppujen toivottavasta loppusijoituspaikasta.Keittiön kaapinovi tarvitsisi yksityiskohtaisen analyysin tiskivuoron perimmäisestä tarkoituksesta ja  infoa siitä, miksi pulloissa, purnukoissa ja muissa säilytysastoissa on yleensä suljettavat kannet. (voitte laidasta kuvitella millaista jälkeä talon vajaa kaksivuotias tehokkuusvastaava saa aikaan  pöydänkulmalla viihtyvilläavonaisilla mehu-,levite- ja sokeripurnukoilla.)

Pyykikaappi varustetaan lähipäivinä pienimuotoisella tietoiskulla. Ennenkaikkea olisi syytä kuitenkin tarkentaa kartan  avulla pyykkikaapin sijainti.
OY PERHE AB:n kehittämispäällikkö onkin haaveillut nykyisen puhelin-ja älyvaateteknologian yhdistämisestä. Vai mitä olette mieltä ohjelmasta joka älyvaatteessa (kaikki tekstiilipitoinen roina joka makaa lattialla) tunnistaisi vaatteen pesuntarpeen, siirtäisi langattomasti tiedon vaatteen omistajan (tämä on tärkeä ominaisuus!) puhelimeeen jonka navigaattori äänikomennoilla ohjeistaisi käyttäjää viemään pyykkinsä oikeisiin koordinaatteihin?

Teknologian kehittyessä äänikomento- ja likaisuustunnisteteknologiaa voisi laajentaa likaisiin astioihin. Kuppi huutelisi pöydän nurkalla juojan nimeä (tähän kenties vielä voisi yhdistää dna-tunnisteet?) kunnes se olisi huuhdeltu ja laitettu sille kuuluvaan paikkaan. (alkuun voisi olla melkoinen meteli, muuten.)

Ja ajatelkaa älykkään teknologian mahdollisuuksia parittomien sukkien ja lapasten problematiikassa!
Tuotekehittely jatkukoon. :)


-hanna-

Loppuun vielä kuva-arvoitus:

15 kommenttia:

  1. Kuulostaa taas niin,niin tutulta! Ja täällä toinen joka ei oikein hallitse järkevää ajankäyttöä, tahtoo aina löytää itsensä värkkäämästä jotain ei niin kiireellistä vaikka työt huutaa tekijää. :)

    VastaaPoista
  2. Ihana! Täälläkin tarvittaisiin tuota älyteknologiaa etenkin likaisten astioiden puolelle. Pyykkipuolella olen jo nostanut kädet pystyyn, tai oikeastaan todennut, että on kohtuullista jos likaiset vaatteet kuitenkin enimmäkseen ovat pyykkikaapin VIERESSÄ lattialla. Olisi ihan liikaa vaadittu, että ne päätyisivät sinne kaappiin asti.

    VastaaPoista
  3. Huh! :)Mahtava kirjoitus! Tänne kans älyteknologiaa,vaikka on pieni yritys. Iäntuoma kokemus saattaa joskus jäntevöittää tilannetta. Tosin ei aina kaikissa normi olosuhteissakaan;-) Kuva katolla olevasta piipusta--- leivinuuni lämpiämässä. t.Pirta

    VastaaPoista
  4. No justiinsa,sitä teknologian suunnittelijaa tarvittais täälläki!:)Huh,teillä ku on vielä neliöitäki enemmän...
    Ootko muuten aatellu koskaan,ett miten paljo enemmän me naiset nähdään tekemättömiä töitä ympärillämme?;)

    VastaaPoista
  5. Heh, mielettömän hyvä juttu! Oli pakko lukea tämän pirtin väelle ihan ääneen. Ja mieheni sanoikin sopivasti, että sää oot varmaan nyt toimittajana jossain lehdessä!!!

    Ja kuva-arvoitus; mulle tuli mieleen, että nyt on palanut pinna ja sää oot sytyttäny pihalle nuotion ja kannat sinne sen mitä muu sakki ei juosten korjaa talteen. ( On nimittäin käynyt joskus mielessä täällä.)

    Mökkikylän muori

    VastaaPoista
  6. Eikö me ollakin aika korvaamattomia pyykkitieteenalalla. Meilläkin se on muille perheenjäsenille jotenki ufoa asiaa....;)t.annamaija
    ps jos nyt onnistun

    VastaaPoista
  7. Tuttua juttua! Tosin useimmiten en jaksa alkaa delegoimaan pyykki/tiskivuoroja vaan hoidan ne sujuvan tehokkaasti ihan itse. Meidän miesvaltaisessa taloudessa se on osoittautunut toistaiseksi tehokkaimmaksi sekä lopputulokseltaan toivottavaksi tavaksi. :D Miekkonen kyllä osallistuu ja pikku-ukoilla on omat pienet askareensa joita hoitavat kyllä ihan kunniallisesti.

    VastaaPoista
  8. Voi ei! Ei naurata yhtään, liian tuttua. Sitten, ku saat sen ohjeistuksen toimimaan teillä, niin tuu testaa sitä meille. :)
    Piettäskö joskus maailmanparannuspäivä tai ees ilta? Täällä ois semmoselle nyt tilausta.
    Ja kuvaveikkaus, että höyryävä turveauma.

    VastaaPoista
  9. Tulipa hyvä mieli! Ehkä sitä jaksaa hymyissä suin ratkoa tätä samaa ongelmaa meidän perheessä.

    VastaaPoista
  10. Tulipa lapsuus mieleen tekstiä lukiessa :) Silloinkin saatu tehtävä siirrettin hetkeen "kohta" (savolaisella se on kolome vuotta) Eikä silloin ollut mitään teknologian tuomia apuja ...
    - Katri -
    ps. sä kuulema leivot töissä ihania herkkuja - koskas saan maistiaisia

    VastaaPoista
  11. On se mukava lukea ja todeta, että muuallakin asuu tekeväisiä n. kaksvuotiaita. Meillä on erikoistuttu kaakaojauheen levittelyn eri versioihin. Jonku kerran saa vielä tehä suklaakiisseliä, että saa valmiiksi sekoitetun kaakao-perunajauhoseoksen käytettyä ja jos sen jälkeen jo kannattas siivota seki pohjaltaan ruskea vetolaatikko, jossa kuivia elintarvikkeita säilytän. Yhtenä aamuna myös veetabix oli niin kuorrutettu kaakaojauheella, että roskiin meni, ku en ilenny syöttää sitä pojalle. Näistäkään en oo viisastunu ja istun taas tietokoneella. :D

    VastaaPoista
  12. Mikä mainio kuvaus taas, Kiitos tästä! Täälläkin kerkeäväinen kaksivuotias, joka on erikoistunut kaikkeen "räpsyttelyyn" kännykät, stereot, valot, ompelukone, kaikki pitäää testata, heikkoa mikä ei kestä (äidin kännykkä). Ehkä hän on se tuleva insinööri joka kehittelee nuo edellä kuvaamasi laitteet ;) Tulihan Eemelistäkin kunnanvaltuston puheenjohtaja!

    VastaaPoista
  13. Huomio :) täällä nyt 36,2 astetta pakkasta. On Siperiassa kylymä! T. Pirta

    VastaaPoista
  14. Täälläki tämä problematiikka on kyllä ihan liian tuttua :(
    Meille voisit sitten toimittaa noita infoja ja tiedotteita! Uhkailu-kiristys-lahjonta-motivointivinkeillekin ois käyttöä tuollaisten yli 10-vuotiaiden kans...Voisit lahjakkaana ihmisenä kirjoitella ihan paperille (tai näytölle) ;)
    Täällä keski-suomessakin jotain -28 astetta, ja auto (tai oikeastaan transit) ei lähtenyt käyntiin. Koululaiset pitävät sitten pakkavapaata, en raskinut laittaa kävelemään. Minunki arvaus on tuo turveauma :)

    VastaaPoista
  15. anne:nimenomaan :) sitä värkkäilee kaikkea mukavaa, ei välttämättä aina sitä tarpeellisinta. Siinähän se sitten porsii se aikataulu. :)

    pikkusisko: eikös vain olisikin tarvetta tälle keksinnölle vähän siellä sun täällä? mää kans kuljen täällä ihan länkkärityyliin..kädet ylhäällä. :)

    Pirta: iäntuomasta...musta tuntuu että sitä oli ennen jäntevämpi :D nyt on ihan plösähtänyt tilanne.
    Teillä siperiassa ;) taitaa olla eriskummalliset leivinuunit...:D

    suvi:neliöitä sais olla muutama lisääkin :D että kaaos leviäisi vahän laajemmalle eikä siten olisi niin silmiinpistävää. :) oisko se muuten noin...että kyse onkin ajattelutavasta? voiko oppia ajattelemaan kuin mies? :D

    Mökkikylän muori:kiitos! toimittajanhommat vielä odotuttavat itseään. :)
    Tämän kuva-arvoitusvastauksen julistaisin kilpailun voittajaksi :D jos tässä olisi ollutkilpailu :D se näyttää juuri tuolta! ai että! on muuten käynyt joskus mielessä täälläkin. :)

    annamaija: pyykkitieteen professoreita vähintääkin :) pidetäänkö joku päivä väitöstilaisuus aiheesta? :D

    kehrä:delegointi on taitolaji.siinä joutuu ottamaan huomioon yksilöominaisuuksia ja kaikkia kommervenkkejä..laaduntarkkailunäkökulmasta paras lopputulema olisi kyllä se että tekee itse. vaan kun ei viitsi. :)

    Tuula: ei muakaan naurattanut...hooooh.meinasin kirjoittaa että näkisitpä tämän mutta kirjoitanpa että onneksi et näe. :)
    Maailmanparantamispäivä kuulostais hyvältä! aletaanpa säätämään!
    arvaus osui kohdalleen. :)

    anonyymi: no mukava!huumori kyllä monesti auttaa. :) ei sitä täälläkään kyllä ihan aina muisteta kaivaa kätköistä...se pitäisi pitää aina keskellä pöytää. purkillinen huumoria. :)

    Katri: Kohta. :) sepä se. ehkä se johtuukin savolaisista ;) sukujuurista...teknisiä apuja pyykkikoneen lisäksi ootellessa. :)
    ps.herkut kuulostavat liioittelulta :D mutta pidetäänpä mielessä,eihän sitä tiedä vaikka joskus saisit :D

    Sylyvi: on niitä, aika monessa talossa. :)aika hurjat kuorrutukset sielläkin :D kaksosten touhuheppuaikaan meillä oli olkkarin karvamatolle tehty kaurahiutaleista ja kahvinporoista pikkuautoille rallirata...komeasti lensi kuules rapa kaarteessa...meillä ei muuten sen jälkeen ole ollut karvamattoa. :)

    hillevi:olehan hyvä vain :) tätä se taitaa olla kaikissa lapsiperheissä..toisissa enemmän ja toisissa vähemmän.Ihanaa, tulevaisuus on turvattu-älyteknologian kehittäjäon testausvaiheessa. :) Eemeleitä tarvitaan. :)

    Pirta: iik! -34 tänä aamuna. en haluaisi asua siperiassa. :)

    anonyymi:niin taitaa olla. :) tuttua. :) lupaan ladata tiedotteet tänne että voitte niillä tapetoida talonne :D
    hurjat on pakkaset. ja arvaus osui kohdalleen. :)

    VastaaPoista