perjantai 7. lokakuuta 2011

myrskyä

Perjantaipäivää  täällä Perämeren rannikolla vietettiin myrskyisissä tunnelmissa -oikein piti asiasta tehden käydä kuvaamassa tuota kuohuntaa. Hurjaa,juhlallista, hienoa ja kamalaa. En ainakaan muista että ennen olisin nähnyt salamointia lokakuussa...Mieletön sää.

Tuuli vonkui ja ujelsi, vesi pärskyi ja pisaroi sumuna monen metrin päähän rantaviivasta ja auton oven auki saaminen oli työn takana. Puut taipuivat tuulen voimasta ihan kaarelle ja tehtaiden savupiippujen savuvanat kaarsivat vaakasuoraan heti piipun suulta. Meri oli liikkeessä, ei siinä kesäpäivien ja kuulaiden syysilmojen virkeässä  liplatuksessa ja solinassa, vaan armottomassa, raivoavassa ja hurjistuneessa liikkeessä. Uskomattoman voimakas näky. Säätä ja luonnonilmiöitä on kamalan vaikea saada aitoina tallennettua -ne latistuvat linssin läpi katsottuina. Ja kuvasta puuttuvat aina ne muut elementit: tuulen tuntu, ääni ja tuoksu.  
Aivan kyllä vatsanpohjassa tuntuivat nämä aallot....huiiiii.

Kaupungissa rakeet ja vesisade olivat pistäneet liikenteen ihan sekaisin, autot olivat luistelleet rakeitten seassa ja palokunnan kalusto ajoi edestakaisin pumppaamassa vesiä ja kiinnittelemässä kattoja ja muuta tuulen mukaansa nostattamaa. Jokainen oja,kanava ja merenlahti oli täynnä vettä, ilmatieteenlaitoskin antoi tänne seutuville jonkun merkillisen varoituksen vedenpinnan korkeudesta. Kaikkea sitä.

Satamassakin vettä oli ihan laitoja myöten- seuraavassa kuvassa vähän näkyy kuinka kiinnityspollarit ja vedenpinta ovat samalla tasolla.

  
Tämä sade ei ropise. Se suorastaan paukkuu ikkunoihin ja tuulen avustuksella ryöpyttää konserttoja kattoihin ja seiniin. Välillä tuntui että myräkkä on laantumassa mutta näin puolenyön kynnyksellä täällä ainakin alkoi uusi myllerrys! Huh, hetken aikaa pitää kyllä kuunnella noita myrskyn ääniä ennen nukahtamista.

Kynttilät ja lämpöiset huovat kuuluvat pimeään myrskyiltaan, ja kuuma kaakao. :)
Tästäkin säästä voi nautiskella, näin sisätiloista käsin. :)

Jos huomenna myrsky vielä on voimissaan, on takuulla ompelupäivä. Kirpputorireissulla mukaan tarttui aikamoinen kasa neuleita,   ne sopisivat hyvin työstettäväksi ja jatkojalostettavaksi tämänkaltaisena  myrskyisenä päivänä. :)

-hanna-

8 kommenttia:

 1. aivan huikeeta ja toisaalta myös pelottavaa, onneks tuo myrsky ei tullut tänne pohjoseen. Just kuuma kaakao, huopa ja sisällä kynttilät palaen kuuluukin tuollaisella säällä elellä, siinä on oma viehätys. Silloin tuntuu et on lupa vaan olla:)

  VastaaPoista
 2. Valtaisat on luonnon voimat!
  Täällä sisämaassa ei tuuli yltyny myrskyksi saakka, vaikka viimeiset lehdet saivat kyllä kyytiä.

  VastaaPoista
 3. huih,kyllä sen tuulen voiman ja jylyn aistii noista kuvista:)Unelma-sää;)

  VastaaPoista
 4. Hui...aallot löivät rantaan ja tyrskysi varmaan...voin vaan kuvitella...

  VastaaPoista
 5. hanna:kyllä se mukavaa on välillä katsoa tuommoista hurjaa säätä mutta on siinä jotain pelottavaa. ja joku ehkä joutuu olemaan töissä tjms tuommoisella ilmalla ja kenties merellä...ei käy kateeksi.

  kehrä: ne on! siinä on jotain niin uskomatonta että tuntee itsensä tosi pieneksi. haravoimista riittäisi täälläkin, vielä kuitenkin haavat pitävät tiukasti lehdistään kiinni. :)

  suvi:vai unelma-sää! hurja nainen. :D

  Minnariitta: oli ne kyllä melkoisia aaltoja.kolmevuotias Helmi piti silmiä kiinni ja sanoi koko ajan että päästäänkö me täältä pois...vaikka istuttiin autossa monen metrin päässä rannasta.komeaa katseltavaa, mutta toki pelotti vähän äitiäkin...:)

  VastaaPoista
 6. Luultavasti mullaki jäis nuo vaahtopäät sukeltamatta...

  VastaaPoista
 7. Aika hurjia aaltoja! Pitkästä aikaa blogeja selailemassa :)

  VastaaPoista
 8. Sylyvi: niin mullaki....hrrr.

  Hönttä: mukava kuulla sinusta :)

  VastaaPoista