torstai 5. tammikuuta 2012

kaulahuiveista

Facebookin  varmasti aktiivisimmassa ja innostavimmassa ompeluelämää-ryhmässä mietiskeltiin raitatrikoopaitojen ja -tilkkujen uusiokäyttöä.  Lupasin laittaa omasta ideatani kuvia tänne blogiin...

Tilkut ovat siis vanhoista maripaidoista , ysmypussin pienimmistä suikaleista ja ompeluksien jämäpaloista. Kun nuo raidat vaan ovat niin ihania ja raikkaita ettei pieniäkään paloja raaskisi laittaa roskiin. Leikkasin tilkkutyöleikkurilla useamman tilkun kerralla, en nyt muista montako kerrosta leikkuri jaksoi hyvin rullata mutta aika monta...ainakin 5, muistaakseni enemmän. Tilkut ovat kooltaan 15 x 8 cm. Yhteen kaulahuiviin niitä tarvitaan 8-10 kpl.

Ompelin tilkut yhteen pikistä sivuistaan (pitkällisen ja hartaan sommittelun jälkeen ),käänsin oikeat puolet vastakkain ja ompelin huivin kiinni siten ettäensin ompelin toisen pään,sitten pitkää sivua sen verran että keskelle huivia jää n. 7 cm pitkä kääntöaukko, ja toinen pää. Kääntöaukon kautta oikeinpäin ja aukko kiinni...tosin tämä vaihe on edelleeen aika monesta huivista tekemättä.

Ohje ei ole maailman selkein...mutta kysythän jos jäi epäselvyyksiä. :)


Joissakin huiveissa on samanlaiset tilkut symmetrisesti huivin molemmissa päissä, toisissa  värit, raidat ja pallot ovat iloisesti sikinsokin. Molemmat ovat ihan kivoja. :)

Isommille tytöille tein huivit ompelemalla tilkut yhteen lyhyistä sivuista. Niistä tuli kapeampia ja hillitympiä, semmoisia sisälläkin pidettäviä.


Raidat ja pallot ovat kivoja ja ajattomia kuoseja. : )Talvisempia versioita raitahuiveista tein ysmypussissa olleista pitkistä ja kapeista paloista, ompelin sisään pehmoisen fleecen muhkeuttamaan ja lämmittämään. Nekin ovat olleet tosi näppäriä ja kivoja käytössä.


Tästä kuvasta huomaakin että olisipa aika näyttää saksia pienen otsatukalle. :)

Eilen joutui käyttämään vettä ja saippuaa...ja muuallekin kuin otsatukkaan.


Valkoisen maalin lumoissa.Sekä äiti että tytär. Sillä erotuksella että äiti maalaa... Muistuttikohan se erehdyttävästi kermavaahtoa..maussa ilmeisesti oli eroavaisuuksia?
Onneksi.

Kaikkeen se ehtii. Vaikka vieressä oltiin.

-hanna-

12 kommenttia:

  1. Aivan ihania!!! Olen rakastunut raitoihiin ja palloihiin...(värilliset kuviot ovat niin out), en olis ikinä uskonut. Marimekko on niin laadukas että ostan kirppareilta käyettyjä vaatteita kangasmielessä jos sopu-hintaan löytyy. Minä en raaski tilkuista luopua, peittoja rupee olemaan ihan liika...

    VastaaPoista
  2. niin ihanan raikkaita. Loistava idea :). Nuita trikoopaloja tulee kieltämättä jemmattua, jopa mulla löytyy sellaisia sentin paksusiakin siivuja, kun joskus ajattelin että solmin niistä maton tms...vois tulla ihan hauska :). (jossain käsityölehdessä oli ideaa/ohjetta...)

    VastaaPoista
  3. Onnea, Hanna! Voitit mun blogi-arvonnan.. :)
    Laitatko osoitteen vaikka viestillä, niin postipoika tuo sulle kirjeen.. :)

    VastaaPoista
  4. kewa: minä myös, rakastuntu raitoihin ja palloihin...olen ajatellut että olen jotenkin vinksahtanut kun en syty noihin kuosikankaisiin vaikka ne ovatkin aivan suloisia! yhden ainoan kerran olen tilannut pilvitrikoota, ihan silloin kun ikasyrit ja muuta olivat vielä uusi juttu...en osannut tehdä siitä oikein mitään, aina tuntui niin yöpukukankaalta. ja olin kyllä ehkä vähän pettynyt laatuunkin...mutta raidat ja pallot on <3. :)

    saaraps: mulla kans aika pieniä silppujakin tallessa :) aivan hullua....ja varastot käy pieniksi ihan tästä tarpeellisemmastakin roinasta. :) nyt minäkin muistan tuon mattoidean...ois hieno!

    mummo: apua! minäkö? ei ole tottakaan :D huippua!

    VastaaPoista
  5. aivan ihania huiveja, pitää itse myös hyödyntää raitatilkut samoin:) nyt en vaan ole saanut ommeltua, mut virkkaus ja kutominen on ollut mulla joululoman juttu:) opin salomonin solmutekniikan, jolla virkkasin huivin

    VastaaPoista
  6. Ompas ihania ja raikkaita! Oiskohan mulla tuolla marimekon tilkkuja vielä. Meillä sairastetaan oikein urakalla niin eipä ole ompelukone hurissu aikoihin mutta eiköhän se tästä vielä taas...

    VastaaPoista
  7. Pian näyttää siltä, että jo olemassaolevien raitojen lisäksi pitääkin hankkia vielä lisää :D Möbius tekis mieli tehdä, mutta näyttääkö se sitten vahingolta...

    VastaaPoista
  8. hanna:raitatilkut hyötykäyttöön :) niin tulee hyvä mieli kun saa tilkkuja pois säilytyksestä ja ompelus on paitsi käytännöllinen myös kaunis. :) virkkaus kuulostaa hyvältä...olen joskus katsellut myös tuota salomon-tekniikkaa mutta en ole kokeillut.

    tinttara: minäkin niin tykkään noista kun ovat niin raikkaita! yksivärisen hupparin kanssa aika makeita...
    parenemisia sinne! toivottavasti ompeluaikaakin sitten taas löytyy.

    elämäntapaidiootti: vaikka minunkin raitavarastoni on vähintäänkin kohtuullinen ei haittaisi vaikka joitakin värejä olisi lisääkin :)raidat kannattaa hamsteroida aina kun siihen on tilaisuus.
    hetki mun piti miettiä tuota möbiusta...mutta onko se semmoinen suikalenauha tai ympyrä joka menee ikäänkuin mutkalle? ja siitä saa leikkelemällä kaksi lenkkiä..muistelen että joskus paperiaskartelun puolella olen törmännyt tuohon nimitykseen...huima idea noihin kaulahuiveihin!!! entä jos tekisi leveämpiä paloja? tulisi vähän niinkuin tuubihuivi. :)

    VastaaPoista
  9. Tuli tuosta Alimmasta maalikuvasta mieleen,kun viime kesänä meillä lapset löysi maalitörpön autotallista.... Siellä oli seinissä taideteoksia ja oli myös ihmiset saaneet osansa.... Naapurin poikaa 2,5vuotiasta myöten kaikki oli maalissa..... onneksi oli vesiliukoista tai mitä lie se onkaan,että lähti hyvin pesemällä pois ja ku oli kesä niin tolla naapurin pojallakin oli vain pikkuhousut jalassa. :)

    Ihania huivia oot taikonut. :)

    T.Sanna S.

    VastaaPoista
  10. Upeita huiveja,kyllähän noita passaa pidellä jos vaikka missä!"termiitti",sanoisinko pikkuisesta maalarista...ehtiväisiä elohopeapalleroita:)

    VastaaPoista
  11. Sanna S: sattuu ja tapahtuu..muillakin. :)

    suvi: on ne tytöt noita ihan mielellään pitäneet. :) purkitettua elohopeaa löytyy täältä ainakin tämä yksi purkillinen. :)

    Pikkusisko: kiitos! :)

    VastaaPoista