sunnuntai 20. tammikuuta 2013

tunnelmatyö

Kesällä kerran (taisi se kuitenkin olla viime kesä ) käsityökerho vieraili yhden kerholaisen kotona viettämässä kevätjuhlia...ja sieltä saimme jokainen mukaamme kalenterinlehden. Kalenteri oli Helene Schjerfbeckin maalauksista, ja minä sain mukaani helmikuun. Kuvassa olevan työn nimi on Maria, ja se on valmistunut vuonna 1909.

tästä löydät ko. maalauksen.

Käsityökerhosta emme saaneet varsinaisia ohjeita kalenterikuvan työstämiseen, vaan siihen oli aivan vapaat kädet. Voitte varmaan kuvitella mitä se tarkoittaa...aika monenlaisia toteutuksia on näkynyt!  Oma versioni alkoi elää  mielessäni vasta ihan viime aikoina, jotenkin se aina tuli vastaan matkalaukkua kaivellessa ja yhtenä iltana huomasin että olin katsellut siihen kankaita ihan huomaamattani. Pohjakangasta en suurista etsinnöistä huolimatta onnistunut omista kätköistäni löytämään...mutta onneksi on siskon varastot. <3


Tämä kangas ymmärtääkseni/muistaakseni reaktiiväreillä värjätty.(Näistä kokeiluista haaveilen seuraavaksi)

Lisäksi tarvittiin valkoista silkkiä...valkoista organzaa,tekstille pohjakangas, mahdollinen sivuverhokangas kun niin sopiva verhonipsu oli olemassa. Harmaita ompelulankoja,joitain muitakin lankoja, ihokangasta joka olikin yllättäen aika haasteellista löytää. Vanha kunnon ruostevärjätty puuvilla pelasti taas tämänkin työn. :)
Lisäksi piti löytää hiukset, miettiä tekniikkaa niiden ompeluun sekä tietysti suurta päänvaivaa aiheuttivat työn muut elementit, ne, joita tuossa mallikuvassa ei lainkaan ollut. Halusin tehdä työstä omantuntuisen. Kopiointi sinänsä olisi ollut aika haasteellista, joten ajattelin helpottaa tekemistä ja muokata siitä jotain omaa, minulle tärkeää ja lisäksi mielessä pyöri itsepintaisesti ajatus liittää työhön tekstiä.

Linkin kuvasta näette että maalauksen naisella on kädessään kirja. Tein se ensiksi vaikka jo sitä näpertäessäni oli olemassa toisenkinlainen ajatus..ja niinhän siinä kävi että alkuperäinen idea/visio ei antanut rauhaa vaan se piti toteuttaakin.

Monenlaisia kiemuroita oli tämän työn eri vaiheissa...tekstin siirto oli oma lukunsa, sähköpostilla runoja miehelle yövuoroon (romanttista ? ) jotta aamulla saisi taas jatkaa..hiusten saamiseksi piti melkein rikkoa yksi posliininukke...(oli se onneksi jo valmiiksi vähän rikki) puhumattakaan taustan ja reunojen jatkopaloista.
Tämä oli vähän semmoinen tunnelmatyö. Värit, aihe, runo, ja kaikki.
 Alkuperäiselle  kalenterilehdelle on paikka työn taustapuolella, onnistuin vain jättämään sen käsityökerhoon viime kerralla.
Mielen päällä jo seuraava, tunnelmatyö. Siihen tarvitaan tämän työn alla näkyvää materiaalia jonka siirtoa kankaalle kovasti pohdiskelen.
Näiden teko on semmoista fiilishommaa. Ajatus materiaaleista, tekniikoista, lopputuloksesta saattaa kulkea alitajunnassa mukana pitkiäkin aikoja, mikään ei etene ihan konkreettisesti mutta sitten yhtäkkiä tietää, että tästä, tätä ja tuota.
Turhuusompeluksia,mutta ah, niin tärkeitä. :)

20 kommenttia:

 1. Ai kun kiva! Tykkään. Hieno lopputulos! Tunnelmatyön teko varmasti hyvin mukavaa ja mielenkiintoista..luovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä minäkin tykkään, tosin joitakin juttuja mietin mutta päätin sitten että nyt se on valmis.
   tämmöisillä ompeluksilla saa ajatuksia mukavasti pois välillä niin arkisesta elämänmenosta. ei muuta kuin kokeilemaan. :)

   Poista
 2. Ai että siitä tuli älyttömän hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) no kiitos...miten nämä elävätkin vähän niinkuin omaa elämäänsä...siellä kässäkerhossa se vielä tuntui aika erilaiselta. mutta semmoinen sitten tuli. :)

   Poista
 3. Kertakaikkiaan! sinä se osaat. aivan huippu ja tuo runo niin just.
  -anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. osaisit varmasti sinäkin, taitaakin tämän lajin käsityöt olla ainoa juttu mitä et ole aktiivisesti kokeillut... tuuppa joku päivä, lupaan pirttää sulle kurssin. :)
   Runossa on se jokin...totta.

   Poista
 4. Niin kaunis! Laitahan seinälle näkyviin :-).

  VastaaPoista
 5. Tuon kauniin taulun ihan livenäkin nähnyt... Kyllä se täytyy hyvä paikka löytää seinältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pitääpä katsella mihin laittaisi...toistaiseksi varjelen ja ihailen :D sitä tuolla ompelupöydällä. :)

   Poista
 6. Aivan IHANA!!! LaITA seinälle on niin kauniin näköinen!!
  t.Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. seinää pitää harkita. :) mutta jokos siellä on pitsit ja silkit ojennuksessa?? ja löytyikö parsintajalka?

   Poista
 7. kaunista ja herkkää runoa myöten t. pirta ja vauvapoika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi, Onnea sinne teille! <3
   sinua tuo runo onkin juuri nyt niin lähellä...sehän on niinkuin linnunpoikanen, vastasyntynyt.
   ihania vauvantuoksuisia päiviä sinne...muistathan nauttia noista päivistä..ne kuluvat liian pian. :)

   Poista
 8. Aivan ihana! Pitsit ja liinat aivan kohdallaan, ja teksti tosi hieno! Alkuperäinen kuva on hyvässä tallessa. t.ope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juurikin niitä pitsejä mietiskelin..että laitanko vai enkö..ja kaipailin makutuomareita sieltä kässäkerhosta. :) tekstiä pohdin pitkään..ja aina vain palasin tuohon. vähän päänvaivaa tuotti sen saaminen tuohon asti. mutta siinähän se nyt on. :)
   kiitoksia kalenterin tallettajalle , se muka pitää saada tuohon kyytiin jotenkin mukaan. :)

   Poista
 9. Aivan käsittämättömän ihana taulu! Voi kumpa saisin tuommosen meidän seinälle. Olisipa mukava jos siskoksia ja heidän mahtavia töitään taas näkisi maaliskuussa Ranualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no jopas :)kiitos mukavasta kommentista! ja ei muuta kuin hurruuttamaan vain. :) vielä meillä molemmilla auki maaliskuiset...mukava olisi nähdä, lähteä rentoutumaan ja arkea katkaisemaan.

   Poista