keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

luontopäiväkirjaa

Naapuripitäjässä oli viikonloppuna hurjat tulvat. Joki jäidenlähtöineen aiheutti melkoista vahinkoa jokivarren taloissa...kurjaa. Pahimmin kastuneiden talojen seinistä tiilien välistä vesi valui ihan norona ulos,pihoilla olleet autot olivat jäälohkareiden kolhimia ja kasvihuoneita, leikkimökkejä ja muita pienempiä piharakennelmia keikkui jääkasojen päällä kummallisissa paikoissa.

Kävimme katsomassa ja kuvaamassa. Vähänlaisesti tyttären  kameraa käytelleenä ei mitään mestariotoksia.
Veden voima on valtava. Jäälohkareiden koko yllätti. Ihme että ei mitään henkilövahinkoja sattunut.
Merenrannassa jäät ovat vielä rauhallisia. Iltaruskon aikaan maisema on unenomainen, värit kuin satukirjasta.
Laskevan auringon värjäämä pilvi kuin siipi, heijastaa sävyjä jäähän ja puun siluetti, tuulen muovaama vinous siinä ja minun sieluni silmissä tämä muuttui jo ompelukseksi.

Kevät on kaunista! Ja kevään äänetkin  niin monenkirjavia. Yhtenä iltana istuin ulkosaunan portailla -sauna oli niin kuuma että saunominen onnistui vallan mainiosti ovi auki ulkona istuen- ja kuuntelin kevään ääniä. Hanhet kaklattivat matkamuistojaan melkoisella metelillä. Ilmeisesti oli ollut vaiheikas matka? Joutsenet kajauttelivat torviaan ja olivat huomattavasti juhlallisemmalla tuulella, kurkien ääntelystä ei oikein ottanut selvää että olivatko riemuissaan kotiin  tulosta vai yrittivätkö ajaa pois koko muun seurueen.

Kuovitkin jo ovat palanneet näille kulmille. Töyhtöhyypät tepastelevat tärkeinä pellonreunoilla  ja omasta keväästä puuttuukin enää vain västäräkki ja peipponen. :)

Ja tärkeimpänä puuttuu se yksi pieni ihme joka vie nyt äidiltä yöunet, aiheuttaa lukuisia asennonvaihtoja pitkin öitä ja jolla on kevyet ja iloiset jalat.
Muutama viikko vielä ja ne varpaat ovat tässä.

8 kommenttia:

 1. voi mahoton,mimmosia järkäleitä nuo jäät ovatkaan...Huh huh,taatusti pelottavaa jytinää pitävät!Tuo viimeisin kuva on mielettömän rauhoittava!
  Onnea matkaan...ja jaksuja viimeisille viikoille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on siellä ollut hurja luonnonnäytelmä. jäät oikeasto tosi isoja könttejä..osa puolikkaan henkilöauton kokoisia ja isompiakin. taloissa montakymmentä senttiä vettä sisällä...huhhuh.

   tykkään myös NIIIN paljon tuosta auringonlaskukuvasta. se on todellakin rauhoittava . :)

   meren rannassa se on se sielunmaisema. säällä kuin säällä. :)

   kiitos, onnea aina tarvitaan...ja jaksamisia...ne on aika pitkiä viikkoja nämä viimeiset, toisaalta.

   Poista
 2. On se ollu hurjaa tuo luonnon suuruus. Voimia tosiaan viime metreille :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei tuollakaan ole kuulemma melkein viiteenkymmneen vuoteen ollut tuommoista rytinää. jääpato lähti liikkeelle ja vyöryi sitten jokitörmälle, ei siinä ihmisten rakennelmat paljon auta. oli siellä tehty hiekkesteitä ja murskemuureja vaan semmoisella voimalla tuli vettä ja jäätä että ei niistä tainnut olla mitään apua. surkeaa niille joilla talot kastuivat ja autot kurttaantuivat.

   kiitos voimista. tulevat tarpeeseen. :)

   Poista
 3. Voi mitä kuvia. Kävimme täällä päin myös katsomassa jäiden lähtöä. Tuon veroista ei kyllä näkynyt. Jälleen niin upea kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli kyllä jotenkin niin ällistyttäviä nuo jäät siellä pitkin ja poikin ihmisten pihoja. melkoinen rysäys se on kyllä ollut...ja pitkään joutuvat siellä nyt asukkaat ongelman kanssa tekemään töitä.

   voii...no kiitos. :)

   Poista
 4. Hurja on luonnon voima.. Ihanan levollinen tuo auringonlaskukuva.
  Onnea ja jaksamista loppumetreille pienoisen odotuksessa. T: Maire

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on se hurja näytelmä ollut. auringonlaskussa on kyllä värit ja tunnelma kohdallaan..kiitos, viimeisestä ja tästä. :)

   Poista