keskiviikko 13. marraskuuta 2013

iltahetki

Kirjoittamiseen tarttuminen on nyt jotenkin takkuista. Paljon jutuntynkiä ja ajatuksia vilistää-ohi mennessään vilkuttavat vähän virnistellen että etpäs ehtinytkään, hähää.

Pääosin jutuntyngät virnistelevät ironisesti tälle perhe-elämälle, toisinaan niillä ei ole hymynhäivettäkään ja joskus ne kolhaisevat mennessään varsin kipeästikin.
Käsityöjutuntyngät odottavat oikeastaan paljon kiltimmin vuoroaan kuin nämä muut, niitäkin on aika kasa mutta ne eivät karkaa, toisin kuin nämä  kiireisemmät ja sukkelajalkaisemmat.

Pitäisi saada kiinni kirjoittamisen rytmistä. Päiväkirjaan olisi niin mukava saada talteen oikean elämän hetkiä, tähdillä ja ilman.
Kun tähtihetkestä kuluu aikaa, juttu latistuu eikä sen muistiin kirjoittaminen ja jakaminen enää tunnu merkitykselliseltä itsellekään.
---
Juuri nyt on myöhäisilta, vähän uupumusta, koneiden hurinaa(puhtaita astioita ja puhtaita vaatteita, kuiviakin, aamuksi.) ja sekalainen sekamelska ajatuksia, sotkua, ja syliä haluava vauva.
Sivupöydällä keskeneräinen runotyö- ompelukoneessa toiveikkaasti valot ja makuuhuoneesta kuuluu kolmevuotiaan iloinen, taukoamaton  pälpätys: nappejapeilejäsaippuaahaijahaijahaijahaijjajaa.Muunmuassa.

Kohta kotiutuvat kiekkoilijat: pelikasseja, hikisiä kamppeita ja pelianalyysejä.Iltapalaa. Tunnista toiseen.
Aku Ankkoja ja Asterixeja pöytä väärällään, tyhjiä maitopurkkeja aamulla pöydällä melko monta.

Kellon käydessä puoltayötä tarttuisi mielellään vaikka  runokirjaan. Jokin sisäinen ääni saa tarttumaan luutuun ja lakaisuharjaan jotta aamu olisi selkeämpi, eikä ensimmäisenä paljaiden varpaiden alla tuntuisi eletty eilinen päivä.

Pienin pyörii, liikkuu ihmeellisesti paikasta toiseen eikä kukaan oikein tiedä miten se sen tekee.Hymyilee, kertoo valoisia juttujaan niin että pääosin elämä on hyvin selkeää ja kirkasta.Tuntee omat ihmisensä, vieraat saavat paljon ujompia hymyjä. Pieni on siinä rakkaassa pehmoisessa iässä jolloin leuka on juuri sopivan kokoinen äidin kaulakuoppaan ja pehmeys on vielä joka kohdassa, raajassa, poskessa. Velipojan lippalakista irtoaa juuri nyt päivän parhaimmat naurut .Pöydän ympärillä nyt neljä iloista poikaa, yhden pienen  iloinen hörötys tarttuu, ja kaikilla on nauravat silmät. Minullakin.

Pienten tyttöjen huoneesta kuuluu unen tasainen hengitys. Tyynyllä pekka töpöhäntä, toisella peppi. Kolmas kertoi juuri ennen nukahtamistaan että ei lue neiti etsivää nyt kun se on aika jännässä kohdassa. Kouluvaatteet katsottuina, eskarilaisellakin , ihmeen omatoimisia ja reippaita, välillä ihmettelen. Ovatko liiankin?

Ja kun sitten tarttuu--ei osaa lopettaa. Täydestä elämästä on hyvä ja helppo kirjoittaa.

Ajatusten siivin viivähdän siellä mistä viikonloppuna kuulimme suruviestejä. Paljon teitä muistellen, toivoen voimaa ja jaksamista sinne perheeseen jossa nuoren pojan paikka on tyhjä. Ja sinne josta auto-onnettomuus vei molemmat, miehen ja vaimon. Ja siellä missä nuoren naisen elämänlanka katkesi niin yllättäen, voimia perheelle, läheisille jotka ovat jo joutuneet menettämään niin paljon.

Marraskuu on minulle kuukausista se johon sisältyy paljon pimeää, synkkyyttä,  kurjaa oloa ja väsymystä.
Toivottavasti kaikille joilla on nyt surua, huolia tai  kaipausta, toisi lähestyvä joulunodotus mukanaan ihmisten lämpöä ja valoa, kynttilöitä ja lumivalkoista, lumienkeleitä.

---
Marraskuisen illan päiväkirjanmerkintä alkoi ankeissa tunnelmissa, oli väsyä, kyllästymistä sotkuun ja parittomiin sukkiin, haiseviin tiskirätteihin ja muihin arkisiin asioihin. Kirjoittamisen jälkeen päällimmäisenä kiitollisuus, meistä kaikista.
Kirjoittamalla saa nostettua elämästään ne tärkeimmät päivänvaloon, luutut ja leivänmurut saavatkin hautautua marraskuun pimeyteen.

Tästä tahtoisin pitää kiinni, järjestää sille aikaa.
17 kommenttia:

 1. Kivasti kirjoitat! Kyllä, paljon lämpöisiä ajatuksia näihin perheisiin, läheisille ihmisille, jotka ovat menettäneet rakkaansa.

  Teillä eletään elämänmakuista elämää, ihanalta kuulostaa,, vaikka varmaan välillä työläältä tuntuukin. ♥ *anna*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. välillä mietin, että jotkut ihan tutut elävät nyt ihan kamalaa aikaa elämäössään, ja minun arkeni on kuitenkin oikeastaan niin onnellista. aivan hämmentyy kun ajattelee noitten perheitten päiviä.

   tuo työläs on kyllä kuvaava sana. tällä murrealuella käytetään joskus myös sanaa"töisevä".sekin aika hyvä :)

   Poista
 2. Aivan ihanasti kirjoitat! Täälläkin koitetaan arkea jatkaa ja taas tänään aloittaa päivä... ketunkoloon terkkuja ♡ t. anneena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joka päivä sitä käydään uuteen taistoon. :) kiitos! sinne myös...<3

   Poista
 3. Mulla tuli näin hassu ajatus--Hanna kirjoittaa ilimaiseksi lääkettä! Erittäin ammattitaidolla,pitkällä kokemuksella, sopivan annoksen jne. Ja tuokin, ettei varpaiden alla tuntuisi eilisen päivän eletty elämä, sanoit sen niin hyvin. Kiitos kohtaamisesta! <3 <3 <3 Pirta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no on kyllä hassu ajatus. :) mutta kiitos siitä! lääkkeeksi, minullekin. :)

   Poista
 4. Kiitos Hanna taas tästä, olet ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ooiii. pikagallup ihanuudestani täällä kolossa ei antanut samaa tulosta. :)

   Poista
 5. Pistipäs tekstisi ajattelemaan kaikkea <3 Elämä on lahjaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onhan se. ei sitä vaan aina jaksa niin kauheasti syvennellä..välillä vaan porskuttaa. mutta kun oikein sattuu jotain pysäyttävää, ja kun alkaa ajatuksiaan erittelemään niin kyllä se päällimmäiseksi jää, tuo ajatus.

   enimmäkseen täällä kroolataan. :)

   Poista
 6. pakko kysyä,kun heitit tuosta omatoimisuudesta, että ovatko perheen nyt nuorimmat omatoimisempia kuin silloin 10 v sitten silloiset samanikäiset lapset?Itse miettinyt tuota omatoimisuutta omassa perheessä... ovatko liian omatoimisia/joutuvatko, huolehtivatko liikaa omat asiat. Tietenkin lapsetkin ovat niin yksilöllisiä..ja omatoimisuus ei ole aina huono asia :) - J-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minä mietin useinkin tätä omatoimisuus- ja reippausasiaa!! kun nämä tyttöset tässä ovat niin helppoja...ja omatoimisia...ja reippaita ja kaikkea. että äh. onko se ns. normaalia ollenkaan. :)
   välillä yritän sekaantua ja hoidella noita liiikuntavaateasioita ja etsiä hanskat ja muut vermeet mutta yleensä ovat ehtineet ensin.
   vanhimmat lapset eivät kaikilta osin olleet yhtä reippaita-mutta toisaalta meillä tämä on myös sukupuolikysymys. :) yritän kirjoittaa oikein pienellä: edelleenkään ne eivät huolehdi omista kamppeistaan :)

   mutta hyvä se on välillä tämmöisessä porukassa pysähtyä miettimään näitäkin omatoimisuusasioita! ettei kukaan joudu liikaa tai liian vähän huolehtimaan. :)

   Poista
 7. Kiitos. Viritit päiväni hyvään alkuun. Selviämistaistelu marraskuun kanssa kun on toisinaan melkoinen. Onneksi se menee aina ohi... Kirjoittaminen on mainiota terapiaa. Minäkin olen yllättänyt itseni tänä syksynä kirjoittamasta runoja. Liekö se niin, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä yllättävämpiä asioita elämä eteen tuo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi, kiitos! selviämistä se on, välillä tuntuu tuon pimeyden kanssa että ei jaksa. mutta miten hyvä huomio: se menee aina ohi! kirjoittaminen on todellakin terapeuttista, jotenkin sitä saa jäsenneltyä ajatuksensa ja saattaa löytää uusia näkökulmia ja muuta. ja saatalteen joitakin tunnelmia, ja tapahtumia. ihanaa että olet kirjoittanbut runoja, se on hieno laji. :) vanheneminen tuo tosiaankin esiin ussia puolia itsestä, ehkjä sitä on jotenkin varmempi ja on uskaltaa kokeilla kaikenlaista. hyvä juttu. :)

   Poista
 8. ihanan töisevän elämänvärinen juttu taas ! iloja ja suruja ja raitoja niin monenmoisia.. Kiitos taas ajatuksia herättävästä jutusta ! T: Maire

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. elämänvärinen räsymatto! se se on , monenmoinen. kiitos sinulle kommentista. :)

   Poista
 9. ♥♥♥♥ Ihanaa tekstiä.ihanaa arkea! Iloja ja suruja!

  VastaaPoista