perjantai 15. huhtikuuta 2011

iloinen perhejuhla

Täällä näyttää siltä että on tullut aika järjestää Suuri Iloinen  Perhejuhla.  Mietiskelen tässä hieman ohjelmistoa tähän juhlaan...ohjelmatarjonnasta  ei ainakaan tule uupelo...sen voin luvata jo näin suunnitteluvaiheessa.

Ihan aluksi voisi järjestää arpajaiset.Voitot vain lapuille ja sopivaan hattuun ja sitten arpomaan.Joka-arpa-voittaa-systeemillä, ja palkinnot olisivat tämän perhejuhlan teemaan sopivia kuten esimerkiksi vessanpesu, kuistin hanska-ja kenkäröykkiöiden raivaaminen, ja pääpalkintona ehkä lastenhuoneen järjestäminen ihmisasumukseksi.

seuraavana voisi ohjelmassa olla pyykkisulkeiset...aikamoinen vuori (en kehdannut kuvata) pestyjä pyykkejä odottaa kiltisti  viikkaajaa ja kaappiin kuskaajaa.

Pyykkivuoren valloitus vaatii kyllä tekijältään vähän asiantuntemusta, ihan kaikista ei ole tuohon tehtävään. Se vaatii tekijältä monipuolista asiantuntemusta  siitä mikä on kenenkin vaate, ja perehtymistä talon kaappien sisältöihin.Kokemukseni mukaan tämä on jonkun verran sukupuoleen sidottu ominaisuus...ei niinkään ikään. ;)

Monenlaista pientä ja isompaakin ranskalaista viivaa  on ilmaantunut tuhon juhlaohjelmalistaan.Organisointikyky joutuu koetukselle, jotta tasapuolisuusperiaate säilyisi. Onhan se huomioitava että jokanen esiintyjä saa yhtä paljon estraditilaa. :)

Suureen Perhejuhlaan kuuluu oleellisesti musiikki, jota kotoisammin siivousääneksi kutsutaan. Se alkaa yleensä hiljaisella  (largo: leveästi, hitaasti) liikkeellä ja juputuksella. Ääni kovenee yleensä tasaisella tempolla perhejuhlan edetessä ja hyvinkin pian  ääni etenee crescendossa (voimistuen) ja aika pian ollaan tilanteessa jossa musiikki on  moniäänistä (a cappella: moniäänistä laulua ilman säestyssoittimia). Kapellimestarin on otettava välillä tilanne haltuun ja huolehdittava Forte-osuudesta. (Forte: voimakkaasti, kovaa)

Juhlamusiikissa esiintyy monesti soolo-osuuksia. Perhejuhlasinfonioissa niiden esittäminen lankeaa usein samoille henkilöille. Nämä aariat lauletaan yleensä resitatiivisesti (resitatiivi: puheenomainen laulu jolla ei ole määrättyä musiikillista muotoa ja rytmiä) , elegisesti (elegia: valituslaulu) ja lacrimoso-tyylillä. (lacrimoso: kyynelehtien)

Näin.Toivomuksena kuitenkin ohjelman esittäjille että tämänkertainen perhejuhla saataisiin vietyä päätökseen päättäväisesti (risoluto) ja ilman sen suurempia kommervenkkejä. Mieluummin operetin (laulunäytelmä kevyehkössä tyylilajissa) tapaan kuin vaikkapa murhenäytelmän tyyliin.

Jotta perhejuhlan alkuperäinen tarkoitus ja tavoite toteutuisi, täytyy kapellimestarin alkaa valmistautua  ainakin alkusoiton verran :)

-hanna-

12 kommenttia:

 1. uskomatonta! Ei voinut nauramatta lukea:) Hyvä Hanna!

  VastaaPoista
 2. Jos kävisitte meillä esittämässä tuon oopperan? Ainakin runsaat aplodit saisitte. :)

  VastaaPoista
 3. Onneksi toinen päällikkötason hlö eli minä olin metsätöissä ja paossa ko. operettia. On sen verran suuri "juhla" :) Varsinkaan kun en ole oikein juhlaihmisiä ;)

  t.asko

  VastaaPoista
 4. Aivan huippu! :)
  Täällä on vaan sen verran pieniä nuo "juhliat" että taitais mennä aiika paljon epävireiseksi musiikkiosuus ja kapellimestarin täytyis käyttää niin paljon omaa fortesooloa että olis todellista murhenäytelmän tuntua. Täytyy vielä "kasvaa" ja kehittyä että jotensakin menis viestit perille :/. Eli oopperaa vois tännekkin tulla "kokeneet" esittämään, voitas ottaa oppia :D.

  VastaaPoista
 5. ai tälle ois tilausta tälle siivousinfonialle? :)
  oon kyllä kuullut että joissain muissakin taloissa saadaan ihan omin voimin aikaiseksi vastaavia :) äänimaailmoita :), mutta lukijakuntaan ei taida olla eksynyt ;)

  hinnasta kun sovitaan niin voidaan tulla esiintymään. :) kaluston liikuttelu on tällä orkesterikokoonpanolla kyllä vaativaa ja kallista ja kun ottaa huomioon äänenhuoltokustannukset niin ei ihan halpa huvi. ;)

  juhlaihmiset on katsokaas erikseen ;)

  VastaaPoista
 6. Voi kiitos, tää oli ihana lukee! Täällä pitäisi järjestää samanlainen juhla huonosti viihtyvä vauva kainalossa. Monesti menee niin että moniosaisesta kappaleesta esitetään vain yksi osa päivässä...jatkuvaa juhlaa siis! =)

  VastaaPoista
 7. Sinä se osaat tehä arjestaki juhlan.. :))

  VastaaPoista
 8. huh,huh, iloista ja halapaa viihdettä annat meille lukijoille. Hyvä!! Teillä on selevästi ilimassa ollut suuren urheilujuhlan tuntua koko orkesterin kanssa.

  VastaaPoista
 9. Suvi: oleppa hyvä :) oikeastaan meilläkin tästä sinfoniasta esitetään päivittäin useimmiten ne forte-osat. :) ja elämä on yhtä juhlaa...ainakin siivoussinfonioiden osalta :)

  mummo: totuus lienee tarua ihmeellisempää...ihan noin juhlavasti se ei tällä(kään) kertaa sujunut...toivossa on hyvä elää ja jospa joskus sinfonia soisi hyvinkin harmonisesti :)

  Pirta: urheiluhengessä kyllä mentiin, kellon kanssa kilpaa ja hiki päässä. :)
  reilun pelin säännöt eivät ehkä ihan toteutuneet mutta pitää yrittää ensi kerralla jättää sinfoniointi vähemmälle ja keskittyä suoritukseen :)

  VastaaPoista
 10. Ja hyvin on orkesterin johtajalla musiikkisanasto hallussa!

  VastaaPoista
 11. tinttara: tunnustan että vähän piti googlettaakin ;)

  VastaaPoista
 12. et suinkaan sää meijän perheestä kirjottanu,tai siis meijän orkesterista?:)

  VastaaPoista