keskiviikko 21. joulukuuta 2011

st

Jos olisin ihan yltiörehellinen  niin sanoisin että  tuntuu tältä: menen talviunille, herättäkää joskus joulun jälkeen.

Ihan vimpan päälle ilman st-virusta  ei mennyt tämäkään joulunalus. Salakavalasti  se on hiipinyt jonkun ovenaukaisun yhteydessä pirttiin eikä rontti osaa  lähteä pois. Se kuiskailee korvaan ärsyttäviä huomioitaan  likaisista ikkunoista, päiväpeiton alla majailevasta pyykkivuoresta (tämä on eri kuin se edellinen), pölypalleroista ja leipomattomista piparkakuista. Se osaa laittaa lapset kiukuttelemaan juuri silloin kun radiosta kuuluisi ihanimpia  joululauluja, sen monipuoliset taidot saavat suklaakeksien paistajan unohtumaan fb-maailmaan niin että kaksikolmasosaa on syömäkelvottomia karsinogeenisiä plättyjä.  Sivutuotteena syntyi paistettua patalappua. (oikeasti, harmillista vain  st-virus aiheutti ärtymystä sen verran että en muistanut dokumentoida!)

St-virus iskee yleensä vain naisiin. Tuttavapiirissä suoritettuun empiirisen tutkimuksen otantaan ei sattunut yhtään miespuolista sairastunutta..päinvastoin. Miessukupuoli lienee saanut syntymälahjana jonkunlaisen rokotuksen joulust-virusta vastaan.
Epäreilua!
Missä on tasa-arvovaltuutettu?
Toisaalta, ehkä kuitenkin parempi näin--kaksi st-viruksen kourissa kamppailevaa samassa talossa olisi kuitenkin vähän liikaa. :)

St jyllää täällä tänä iltana niin että päätin lyödä maihin koko homman kanssa. Kaiken muun paistamisen sijaan pistin leivinuunin jälkilämpöön foliovuoallisen käpyjä. Helmi (4v)  tosin ilmoitti että noita en kyllä syö, en tykkää.
Semmoista se on, ei täällä oikein arvosteta mun kokkauksia. ;)

Kävyt tosin saavat leivinuunissa lämmittyään ja avauduttuaan pintaansa valkoista spraymaalia, ja pääsevät jäkälän kanssa koristamaan jouluista hyasinttiasetelmaa.  Jos kehtaisin  niin kertoisin että melkoisen tovin kulutin aikaa tänään kierrätyskeskuksessa etsien hyasinteille koreja.. voisin kuvitella että jotain tähdellisempääkin penkomista olisi ollut ja ihan jossain muualla kuin kierrätyskeskuksessa. Mutta pistän senkin st-viruksen piikkiin.



Illansuussa silmissä alkoi näkyä pilkkuja kun jotenkin otti niin , no, päästä. Ei oikein mitään virallisen hyvää syytäkään mutta alkoi kiehua. Ja onnekseni muistin pistoja ja pintoja -kurssin kotiläksyn! Ja terapeuttista pyöreää parsintaommelta pyörittäessäni  st-viruksen teho ihan selvästi heikkeni...uskomatonta!  Joulukiire alkoi siirtymään kankaalle. :) Toista pohjaa parsiessa alkoi jo hymyilyttämään.



Nyt täällä tuoksuu piparkakulle. Pienet leipurit kaulivat taikinaa ja painelivat muotteja,maistelivat taikinaa, olivat iloisia ja  levittivät jauhoja niin että tilanne saattaa vaatia kolmannenkin parsitun pohjan. :)



Huhhuh.

Ja sitten se punajuuriohje. :)

keitetään 2 dl puuroriisiä ja noin 1 litra vettä, n. 10-15 min (tai tähteeksi jäänyttä riisipuuroa sopiva  
                 määrä, n. 1.5
                 litraa)
                 raastettua raakaa punajuurta (säilykekin käy) n. 4-5-6 kpl
                 2 kermaviiliä ja  4 kananmunaa sekoitetaan,  lisätään puuropunajuuriseokseen
                 lorautetaan sekaan hyvää sinappia, n 4 rkl tai enmmänkin,
                 suolaa, aurajuustoa, mustapippuria, sitruunapippuriakin taisin ropsauttaa

paistetaan  jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, maustetaan makoisaksi, lisätään puuroseokseen,
sekoitetaan tasaiseksi, maistetaan, lisätään tarvittavaa maustetta tms, ja jos on liian paksua tjms lisätään loraus ruokakermaa .(tulee mehevämpää jos on notkeaa tässä vaiheessa) Jauheliha ei ole ollenkaan välttämätön tässä,ihan hyvää pelkkänä kasvisversionakin. Kannattaa kuitenkin valkosipulinkynnet  ja sipulit kuullottaa mukaan. :)

Laitetaan vuokiin, tästä tuli 4 puolentoistalitran foliovuokaa. Paistetaan reipas tunti n. 150 asteessa.

Jouluisia kiireitä riittää vielä parille päivälle. Älkäähän saako tästä kuitenkaan st-tartuntaa. Minusta tuntuu että se meni täältäkin jo ohi. :)



-hanna-

13 kommenttia:

  1. Hihii :). Täällä toinen, joka penkoi jossakin muualla, kuin olisi oikeasti pitänyt :D. Mutta sain minäkin jotain aikaan, pipareita, vilhelmiinoja ja vielä monia muitakin juttuja. Riittää juttuja tulevillekin päiville, kaikki ei edes niitä ratkiriemukkaita. JOka tapauksessa näyttää siltä, että joulu tulee, pölypalleroista tai likaisista ikkunoista viis. Ja miks ihmeessä pitäs ikkunat pestä, ne on suklaakätösiä täynnä kuitenkin :). Tai ehkä sitten sitä punajuurilootaa :D. Tosin tässä talossa ei punajuurilootaa näy, mut salaattina ehkä :). Asenteella tehdään loput joulujutut, eiksvaan :)?

    VastaaPoista
  2. Täälä kans yx joka unohtuu tonkimaan semmosia jotka ei niin olis välttämättömiä just nyt..
    Tehhään hyvällä mielellä se mitä ehitään.. hyvä mieli on tarttuvaa.

    VastaaPoista
  3. täältä löytyy kaks kappaletta jonkin sortin viruksen saaneita :( Mutta sillä mies puoleisella se stressi vain on tuolla töissä ku pitäs saada hommat ennen joulua tehtyä, et vois pitää vähä lomaakin. Tarkoittanee sit sitä et mulle kaatuu kaikki tämä kotona tehtävä ja näyttää siltä et saan tehä vielä miehenki hommat (auto pitäs katsastaa)

    VastaaPoista
  4. Taitaa se st-virus olla vähän jokaisella vaikkei sitä myöntäiskään ;) (siis meillä naispuolisilla). Minä jotenki luovutin ja päätin että hössötän rauhassa mitä ehin ja loput jääkööt! Ostan kaupasta piparitaikinaa ja lapset leipokoot ja sotkekoot antaumuksella. jouluverhoja aattelin tänään viritellä ja pyykätä ja pyykätä... Muksuilla on torstai ja perjantai vapaata niin siivotkoon kukin oman nurkkansa. Mulla on perinteenä käyvä aatonaattona viimehetkenostoksilla ja niin nytkin aattelin tehä :). Laitan pienimmän aamulla ulos nukkumaan ja kurvaan kylille yksin :D. Onneksi asutaa pikkukaupungissa niin ei tuolla ihan kamalasti voi olla porukkaa,ainakin luulisin niin...
    Mutta ainut joka kolkuttaa omaatuntoa on kummilasten lahjat;en ehtiny tehä ja ne jotka tilasin eivät viikossa ehtineet tulla joten pakko luovuttaa tältä joululta.

    VastaaPoista
  5. Täällä on kanssa sellainen mummo että ei taida tulla mitään siivoukset, leipomiset kauppa reissu käymättä ei mitään tehtynä.
    Olen ajatellut että joulu saa olla ja mennä. Kaikkea o ollut että nyt näin...:( . Onhan minulla kaksi huovutettua tonttua näämä...:)sen verran valon pilkkua.

    VastaaPoista
  6. Tää on mulle niin tuntematon virus. Jäin miettimään, tarkottiko nuo kirjaimet st jotain, joka mulle tässä omassa joulunalushötäkässä ei aukee? Ihmettelee anonyymituula

    VastaaPoista
  7. Kyse lienee stressistä, sanoo hän, joka ei edes ymmärrä mitä vielä voisi tehdä..tai lähinnä ei uskalla pukea mielenpohjalla olevaa listaa ajatuksiksi saati sanoiksi asti.

    Huomaan myös usein keskittyväni epäolennaisiin, ja juuh, omien ja appivanhempien lahjat on vasta lähellä ajatukseksi muokkautumista, mutta kaverin vauvalle on paljon helpompi keksiä ja ommella lahjaa..

    VastaaPoista
  8. Ihan selevästi Hannan köökissä virus on jo ohitettu. Mullakaan ei pahemmin enää st ressie! :D Sämpylöitä paistan, Taatelikakku tuoksuu ja rauhaa maassa. Lapset sadun lumoissa ja minäkin jonkinmoisissa aatoksissa. Mukava päivä. Polliisilaitoksella piipahin, kun ajokortti HUKASSA ja joskus tarttee henkilöllisyyskin todistaa. Olen ammattihukkaaja! T. Pirta

    VastaaPoista
  9. Täällä toinen jolla ollut toivoton päivä... Muuttolaatikoiden ja kaaoksen keskellä, kuskaushommissa tasaisesti pitkin päivää... Ja tavattiinpa muuten kaupassa, minä "pääsin halvalla" ku oli lompakko jäänyt kotiin.
    Meilläki on kaarteenmumman tavoin suunnilleen 2 joulukoristetta, ja nekään ei tahdo näkyä kaiken muun alta :( No joo, näin tänään, mutta onneksi huonoja päiviä ei monesti oo montaa peräkkäin!

    VastaaPoista
  10. anonyymi: kun näin sinut ikkunasta siellä kiekkurassa niin ajattelin että nyt se kaveri vei kaikki aarteet nenän edestä :D mutta jäi niitä valitettavasti vielä mullekki...villapaitoja löysin taas niin ihania etten voinut vastustaa. ja ne koritkin. :)

    täällä asennekin hukassa, oisko osoitetta?

    mummo: miten mulle ei meinaa tarttua se hyvä tuuli ollenkaan? sen toisen tuulen kantajaksi tunnustaudun...:(

    kata: aijai-työkiireet pitäis kieltää lailla ja asetuksilla joulun alla. virtaa kinttaisiin sinne! molemmille virustautisille! :)

    tinttara: pitäs luovuttaa vaan kun ei luonto anna periksi. ja kun tuntuu siltä että nytkin jo mennään ihan rimaa hipoen. ja se rima on kuulkaas aika alhaalla...ei ollenkaan millään mestaruustasolla. ihan puulaakisarjaa.
    mulla kans kolkuttelee juurikin ne kummilasten lahjat. olisi niin mukava muistaa! mutta viimetipan hössö ei ehtinyt taaskaan niihin asti mitä oli ajatellut. :/

    Kaarteenmumma: voi! jouluja on niin monelaisia...eri elämäntilanteissa ja erilaisissa tunnelmissa. Älä huoli, ei se oikeasti tarvitse tullakseen kummallisia puitteita. valoja vähän vähemmiksi, laulut soimaan ja kynttilöitä. ja suklaata sopivasti, vähän kinkkua välillä ja taas konvehtia. :) mukavaa jos tonttuset tuovat iloa. :)

    anonyymituula: ma luulen että ei tää vallan vieras viirus oo...joulunalushötäkässä nimenommaan. sitä ei millään viitsis mainita, kun se on niin ärsyttävä jo koko sanakin. siksi lyhenne. :) stressi.

    irinka: sehän se. meinaa mokoma rikkoa mun päätöksen viettää leppoisa ja kireetön joulunalus. argh. yleensä olen listaihminen mutta nyt en minäkään uskalla to do-listaa paperille asti laittaa. äh. mulla olisi pari iiiihaanaa ompeluideaa jotka mun ois pitäny saada jo elokuussa jotta ne ois nyt paketissa. ja nyt ei voi sitten tehdä mitään kun ei ehdi tehdä sitä parempaa ideaa. teen vain kaikkea epämääräistä käpyspreijauksia yms, en ollenkaan näitä oleellisempia...iik.

    Pirta: nii-i. se lähti mutta on se jo osannut takaisin. onneksi huomenna on uusi päivä.

    taatelikakku kuulostaa luksukselta, ja se rauha maassa.ihanaa. :)

    anonyymi: huh huh! hiki tulee kun ajattelenkin teidän elämää..muutto ja joulu ja se kaikkein isoin juttu vielä..aivan siinä päätä huimaa. :)

    VastaaPoista
  11. onkohan tuo virus kiertäny meidän mökin...ei ostosreissuja...leppoisaa yhdessäoloa ja normaalia arkea..
    tai,mitä nyt äiti ja tyttäret ovat saaneet leivonta-kärpäsen pureman:)törmäten säilytys-ongelmaan,kun ei mahu ennää minnekään.Sekin ratkaistiin antamalla muille leivonnaisia:)
    aattele,viikon päästä joulu on jo ohitte!:)

    VastaaPoista
  12. Joulu on siitä jännää aikaa se pistää ajatukset ja ideat lentämään! Ja sitten kun aika loppuu eikä ehi kaikkea toteuttaa niin harmittaa vähän. Mulla myös,kuten Irinkalla, menee aikaa paljon epäolennaisten projektien kanssa. Mutta toisaalta eihän se haittaa mitään,pääasia että äiti on hyvällä päällä niin sillon lapsillakin on mukavempaa (ja isännällä luultavasti myös ;) Mutta tänään meillä siivotaan! Vähän vaan piti yhelle lapsukaiselle ärähtää,muuten kaikki hoiti hommansa mallikkaasti! Kohta lähtevät Joululintunäytelmään Rukalle ja minä jään pienten kanssa tänne väkertämään vessapaperirullista tähtiä joulukuuseen :D. Hanna tsemppiä ja hyvää tuulta Ketunpesään! Joulu tulee ja leppoisat pyhät jolloin saa vain olla ja mässyttää :) Muistaa vaan jakaa pakolliset kotityöt ettei äiti muutu marttyyrimyrtsyksi ;)

    VastaaPoista
  13. No huh, oot jo kotinläksyn tehnyt, olet reipas! Näyttää niin hienolta. Oikein mukavaa joulua!

    VastaaPoista