tiistai 2. elokuuta 2011

kolme yötä jouluun on :)

Että kyllä se vain voi tämmöinen arvokkaasti keski-ikäistynyt naisihminenkin hurahtaa. Elämä on yhtä ompelukurssia. :)

Eilen(kin) keittelin pitsisoppaa.


Hmmm.Tämä nyt kyllä näyttää siltä että näitä liotettaisiin vessanpöntössä jossa on viikon vetämättömät nesteet....mutta näin ei suinkaan ole asia, vaan itseasiassa pitsit kylpevät  hyvinkin siistissä, elintarvikemuovisessa valkoisessa kapeahkossa muoviämpärissä..(kuvausteknisesti joku toinen astia olisi ollut kyllä parempi) vaikka  elintarvikkeestahan tässä on kysymys! Vahva  tee on hyvä ja halpa värjäysliemi. :) Laitoin sekalaisia, valkoisia ja kellertäviä puuvillapitsinpätkiä ja valkoisia kankaanpaloja likoamaan teehen epämääräiseksi ajaksi ja niistä tuli ihanan vanhahtavia, ikäänkuin oikeasti kellastuneita ja nyt ne kivasti passaavat sävyiltään toisiinsa vaikka eivät ihan samanvärisiä olekaan. :)

Kaikenlaista sitä aikansa kuluksi touhuaa...niinkuin ei olisi muuta tekemistä. :)


Siinäpä ne ovat jo sievästi  laatikossa odottamassa ompelua.(meinasin laittaa että seuraavia värjättyjä jotka likoavat tuolla, mutta en laita, luulette pian että olen aivan höpsähtänyt!)

Joskus muutama kesä sitten kokeilimme siskon kanssa(joka on muuten melkoien velho näissä värjäysjutuissa-siellä kuulemma kiehuvat  ja ässehtivät monenmoiset noitakeitokset joissa kangasparat lilluvat ) aurinkovärjäystä. Se oli tosi mukavaa! Kasvien lehtiä, heiniä, nappeja, ja mitä vain mieleen juolahtaa asetellaan väriliemessä kastellulle kankaalle, asetellaan koristeet ja annetaan kuivua. Koristeiden kohdat jäävät sitten vaaleammiksi ja kangas kuvioituu ihan kuin itsestään.Näin siis teoriassa.Ttuohon asettelu- ja kuivumisvaiheeseen asti kaikki meni tuolloin ohjeen mukaan mutta sitten meistä riippumattomista syistä (force majeure?) ankarat luonnonvoimat kirjaimellisesti vesittivät hienot asetelmat...vettä tuli taivaan täydeltä (huom. värjäsimme kankaita ulkotiloissa ) ja hups vain väriliemet  valuivat myyrien iloksi.


Tämä on yksi niistä "epäonnistuneista" värjäyksistä, sade huuhtoi tästä mennessään suurimman osan  aiotusta väristä. Mutta jälleen kerran tulee todistettua sanonta "aika tavaran kaupitsee"-sillä  nyt tämä on kuin tehty noiden teevärjättyjen pitsien kaveriksi...onneksi en ole heittänyt tätä pois!(Heitänkö minä jotain pois? Häh?)

Joitakin aikaisempia siskon tekemiä värjäyksiä tuolla aurinkosysteemillä sain sitten lohdutukseksi ;) ja nyt nekin  pääsevät työn alle!


Kuva ei tee oikeutta tälle kankaalle..Sävyn pitäisi olla tumma violetti, kuviona on pihlaja-angervon lehtiä ja lisäksi kangasta on rypistelty  niin että siihen on saatu elävyyttä. Kaikkea voi tehdä kun osaa ja keksii. :)Jotain romanttisia ilmavirtauksia on selvästi puhaltanut tännepäin...Aivan uusi aluevaltaus minulle nämä ruusukankaat! Nämä siis ovat lähdössä mukaan kurssipakkauksiin. Jotain tämäntapaisia essuja tai muita ihanuuksia :) näistä olisi tarkoitus saada aikaiseksi. Muun muassa. :)

-hanna-

7 kommenttia:

 1. aika ihanuuksia. Minulla kassissa vain tuulikankaita, vanua, heijastinnauhaa, vetoketjuja yms.
  Viime viikolla tuli tilattua vähä lisää kangasta ja nyt oottelen et ehtivätkö tulla ennen kurssille lähtöö. Jos ehtivät niin voin minäki saada mukaan jotain sisävaatteen tapastaki, mutta ei mitään nui hempeetä :)
  Meillä ootetaan jo huomista, ku lapset pääsee mummulaan lomalle äitin kurssin ajaks.

  VastaaPoista
 2. Teellä värjäyksiä kokeiltu tääläki,(joskus, ei siis kurssia varten ainakaa vielä ;) Värjääminen on kivaa.. :)

  VastaaPoista
 3. Kata: kuulostaa hyvälle sinunkin kassisi :) ja noita kait minullakin PITÄISI olla....tarpeeseen olisivat...mutta nyt näillä. .) ehkä ensi kerralla minäkin koitan tehdä jotain järkevää!

  mummo: mitäs sinä olet uittanut teessä?:)
  koitin muuten sitä valkoista vinonauhaa uittaa mutta olisi varmaan pitänyt pestä se ensin kun ei siihen tarttunut oikeastaan ollenkaan.siinä varmaan on jokin pintakäsittelyaine tjms. jos ehdin ,niin haen jotain keittovärjäysnappeja ja värjäilen semmoisella tuota valkoista kertaalleen uitettua. .) mistähän niitä nappeja saisi?

  VastaaPoista
 4. 30 vuotta sitten värjäsin koulussa silkkilankaa luonnonvalkoiseksi, kun sillon ei ollu saatavilla ku valkosta.
  Ja viimekesänä värjäsin yhen kesälakin.
  Varmaan siinä on joku käsittelyaine. Minä pesin ne nauhat aina ennen värjäystä.. ei yhtään työlästä.. ku nii mukavaa ja mielenkiintosta. :)
  Oiskohan tokmannilla värinappeja.

  VastaaPoista
 5. mummo: miten sait pestyä ne vinokantit etteivät menisi ihan solmuun? sulla on tietysti joku oma patentti siihen hommaan :)

  en ehtinyt hakea värinappeja. joskus olisi kyllä kiva perehtyä enemmän tuohon kankaanvärjäämiseen, sillä voisi saada aika persoonallisia juttuja!

  VastaaPoista
 6. Aika mielenkiintoista ois tuo teevärjäys!
  Mää oon keränny pieniä pitsiliinoja kirppiksiltä yhtä projektia varten mutta vielä pitäis löytää muutama :)
  Mukavaa kurssia!

  VastaaPoista
 7. ohhoh,luovuus valloillaan...

  VastaaPoista