keskiviikko 14. syyskuuta 2011

priorisointia


Syksy on mukava vuodenaika! Elämä on tasaista, ei loma-aikatauluja, energiaa jää kaikkeen muuhunkin kuin kesästä nauttimiseen.Kaikilla on omat tekemisensä, harrastuksensa, ja ainakin minussa se sisäinen järjestelmällinen puoli pääsee vallalle.Olisi niin mukava saada arki rullaamaan, tavaroille paikat ja arkirutiinit kulkemaan omaa suloista ja turvallista rataansa. :) Tärkeysjärjestykseen. :)

Priorisointi on päivän sana monissa yrityksissä. Hienolta kuulostava termi on kuitenkin suomeksi ihan niin yksinkertainen (!) asia kuin asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen. Priorisointi on välttämätöntä ihan tässä OY PERHE AB:n  toiminnan pyörittämisessäkin.Koska kukaan ei kuitenkaan ehdi tehdä kaikkea on pakko miettiä jonkunlaista selviytymisstrategiaa.

Priorisointi on helppoa kun tavoitteet ja visiot yms sekalaiset hommat ovat tiedossa. Arkipäivän työjärjestystä priorisoidessa törmää kuitenkin useinkin vaikeisiin probleemiin jotka vaativat nopeaa ongelmanratkaisukykyä, niihin liittyy taloudellista priorisointia ja sosiaalisia paineita.

Osa priorisoitavista asioista on helposti ratkaistavissa ns.eloonjäämisperiaatteella. Toisin sanoen lapsi on pelastettava portaista tai ikkunasta putoamiselta vaikka maito kiehuisi yli tai facebookin chatti piippaisi saapuneen viestin merkiksi. Näiden priorisointien kanssa ei joudeta suuremmin pohtimaan niiden oikeellisuutta tai  tarkoituksenmukaisuutta...ne on vain toteutettava ajallaan ja niiden tullessa vastaan päivän työjärjestyksessä.

Jotkut probleemat ovat luonteeltaan enemmänkin moraalisia, kuten esimerkiksi se , että juoko äiti päiväkahvinsa (ja syökö margariinirasiaan piilotetun pullansa,tai kaksi) ennekuin menee ja pesee (ja hankkii itselleen haisevat kädet) pienen haisevan vaippapöksyn? Vai onko tämä jo eettinen ongelma?

Tavallisimmin kyseessä ovat kuitenkin arkipäiväiset priorisoinnit,kuten samanaikaiseen leipomis-ja ruuanlaitto-operaatioon liittyvät tärkeysjärjestykset.Jos (ja kun) joku kaataa vähintään puolet jauhopussista päälleen ja loput lattialle, pullat palavat uunissa näillä sekunneilla  ja suikalelihat muuttuvat mustiksi  pannulla niin mistä aloitetaan? Tärkeysjärjestys ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin miltä ensi tuntumalta saattaa näyttää, sillä jos tyynesti ottaa pullat pois uunista, sammuttaa levyn ja siirtää pannun pois kuumalta levyltä ja aikoo sitten siivota jauhot, on jauhoinen nopeajalkainen lapsukainen ehtinyt jauhoineen joka puolelle taloa ja imurinkin joutuu  valjastamaan mukaan arkiseen leipomis- ja ruuanlaitto-operaatioon. Jos taas aikoo ensin siivota jauhot näppärästi harjalla ja rikkalapiolla, on kuitenkin muistettava että murphyn ja muutaman muun lain mukaan ne ovat kuitenkin yläkerrassa eikä niitä löydy kuitenkaan ensivilkaisulla.Niiden etsimisessä  menisi liikaa aikaa ja sen priorisoinnin tuloksena porukka jäisi ilman suikalelihoja ja söisi palanutta pullaa.

Toisinaan priorisointia joutuu tekemään sillä perusteella että minkä jättää tekemättä ja mitä siitä seuraa. Toisin sanoen kuinka paljon jonkun homman tekemättä jattäminen tai sen siirtäminen myöhemmäksi poikii lisää hommaa. Kun on suurin sisäisin järjestelyin ( lapsenvahtivuorojen jakaminen, tiskivuorot, yms) päässyt marjapensaille aikomuksena poimia marjat ennen rastaita, alkaa sataa. Kastua ja poimia? Luovuttaa marjat rastaille joita sade ei suuremmin haittaa? Poimiako marjat vai antaa pyykkien kastua? Kuivaat loppuviikko sisällä sateessa kastunutta pyykkiä? Lista on loputon... ja aiheuttaa monenmoista päänvaivaa pitkin päivää.

Priorisoinnin onnistumisen ehdoton edellytys on tehtävien delegointi. Hyvän johtajan ominaisuuksiin kuuluu että johtaja osaa delegoida hommat oikeille alaisille, sille joka tekisi juuri tämän homman paremmin, nopeammin ja jopa mieluummin kuin joku toinen.osan hommista voisi delegoida suoraan roskikseen (olisiko termi kenties deletoida) ja osa tehtävistä pitäisi priorisoida korkeammalle tehtävälistassa kuin joku toinen.OY PERHE AB  on ajatellut laittaa päällikkötason toimitusjohtajakouluun, tai ainakin lainata kirjastosta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta pidettäväksi sängyn alla.(siellä ovat säilytyksessä yöpöydän puuttuessa ne kaikki muutkin opukset joita luetaan sitten joskus kun on priorisoitu siihen aikaa!)

Arki on haasteellista. Pienistä osasista koostuvaa, monenkirjavaa ja sille asettaa haasteita aikataulut, niiden noudattaminen tai noudattamatta jättäminen, tulo-ja menopuoli ihan taloudellisessakin mielessä, ja OY PERHE AB: n ollessa kysymyksessä yltiösosiaalinen ilmapiiri.

Nyt priorisoin tuon pienen, tuhisevan ja äkäisen  räkänokan tähän kainaloon, sen jälkeen on muitten tärkeysjärjestysten vuoro. :)

-hanna-

8 kommenttia:

 1. Tulipa niin eilinen tohina tuosta mieleen.

  VastaaPoista
 2. mitteepä tuohon ossais ennee sannoo,ku kaikk soppii ku nenä naamaan ihan justiisa millillee:)
  onhan se semmosta organisointia tää perheily ettei oo tosikaan,ja miten ihmeessä sitä yhtäkkisistä riisi-tilanteista selvitäänkään?:)siksiköhän sitä hääparin niskaan riisiä viskellään;)
  ennen kaikkea se tärkeys järjestys...

  VastaaPoista
 3. Mukava kirjoitus taas. Elämähän on aikamoista priorisointia ihan niinkuin sanot. Itse priorisoin suuriin linjoihin, se että kaikki tuntevat itsensä hyväksytyiksi ja rakastetuiksi juuri sellaisina kuin ovat ainakin kotona on tärkeämpää kuin se että kaikki heiluu minun tahtipuikkoni mukaan, vaikka sekin olis aika houkuttelevaa:)
  Ajankäytössä meidän pitäisi oppia priorisoimaan paljon paremmin: vähemmän töitä enemmän huvia, haha!!
  Ja juuri tänäaamuna pidin ärsyyntyneen "raportin" aamuvuorolaisille priorisoinnista lastenosastolla. Minusta oli edellisenä iltana oli priorisoitu ihan epäolennaisiin juttuihin ja tärkeämmät asiat olivat jääneet hoitamatta, sellaiset joita edes yövuorolainen ei voinut enää korjata kun vahinko oli jo tapahtunut. Kun on kysymys sairaista lapsista on opittava priorisoimaan!!
  Hyvää päivänjatkoa!

  VastaaPoista
 4. Siis priorisoimaan oikein tarkoitin. Lapsen tarpeet eivät useinkaan voi odottaa ihan kuin sinä pienten lasten äitinä niin hyvin tiedät. HATUNNOSTO arjellesi, uskomattoman hienoa työtä teet!
  Ps.muista laittaa joskus kuva siitä pikkutytön takista johon tuli se kukka-applikointi!

  VastaaPoista
 5. Voi että, just tuommosta säntäilyähän se priorisointi perimmiltään on :D
  Hanna,tuo kuva on ihan huikea!! täydellinen, värit ja kaikki, vaikka tauluksi seinälle.. :)
  Mervi

  VastaaPoista
 6. Olen nyt saanut luotua itselleni blogin, mutta olen niin horo tämän homman kans etten tiedä miten saan liitettyä sinne mm. ne blogit joita itse seuraan, siis aivan tumpelo tosiaan. Sulla on aina niin mielenkiintoisia juttuja

  VastaaPoista
 7. Kata: vai on teilläkin tohinaa! kummallista. :) :)

  suvi: riisi-tilanteet on joskus kyllä arvaamattomia....riisistä toiseenhan tässä kuljetaan...vai teilläkin! hyvä sana tuo perheily. :)

  Milli: tuo tahtipuikko-ajatus on kieltämättä houkutteleva...mutta ei todentotta onnistu eikä loppuun asti mietittynä olisi kait kuitenkaan mukavaakaan. elämässä pitää olla yllätyksiä. :)
  Sinun työssäsi jos jossain on tärkeää priorisoida...! kiitos hatunnostosta. :)
  takkikuvia on luvassa ihan näinä päivinä-vetoketju uupuu edelleen. :)

  mervi: säntäilyä nimenomaan, sitä tämä on. :) olipa taas mukava kuulla että muuallakin säntäillään eikä vain täällä meillä. :)

  tykkään myös niin paljon tuosta kuvasta! Kuva on Iidan ottama ja minustakin siinä on ihanat värit. ja jotain tunnelmallista, myös. :)eihän se aiheeseen liity mutta jotain siinä oli semmoista että päätin priorisoida sen tähän hätään näytille. olisipa muuten hieno idea laittaa se tauluksi!

  VastaaPoista
 8. hanna: jotenkin samanaikaisesti ilmeisesti komentoimme kun en silloin huomannut kommenttiasi. :) onnea uudelle blogille-hienolta näytti! upeita kuvia ja kivoja kirjoituksia...tyylikäs kerrassaan. käyn uudelleenkin kunhan paremmalla ajalla ehdin. :)

  sivupalkkiin saa listattua blogeja yms kun menee navigointipalkissa (yläreunassa)olevasta ulkoasu-tekstistä klikkaamalla hallintapaneeliin, lisää gadget-kohtaan ja valitsee listasta blogiluettelo-kohdan, siihen lisätään osoiterivi ko.blogin etusivulta, sen jälkeen tallennetaan ja luulisin että sen pitäisi siellä olla. ihan muistinvarainen siis tämä ohje....jos haluat niin laitahan s-postia niin voin koettaa antaa yksityiskohtaisempia ohjeita. :) jos osaan. aika tumpelo se on täälläkin tämä "nörtti"! sinulla oli ihana se yläpalkin kuvajuttu! semmoisen laitto on ihan hpereankielistä...kokeiltu on. ei onnistu. :)

  VastaaPoista