tiistai 24. joulukuuta 2013

24.

"Ja niin Joulu joutui jo taas Pohjolaan, Joulu joutui jo sydämihin.
Kuuset ne kirkkaasti luo loistoaan,jo pirtteihin pienoisihin."

Joulu on täällä. Kuusi tuoksuu, kimmeltää, laulut soivat ja pyykkivuorikin on selätetty. Kakkuja on leivottu, 
syöty, leivottu vähän lisää ja piilotettu tätä päivää varten. Pöydällä on hetken aikaa sileä ja tahraton liina ja kauniisti asetellut kattaukset.Pian pöytä täyttyy iloisista istujista, käsien ja jalkojen suloisesta sekamelskasta. Tuoksuja, makuja, muistoja. 
Tarjolla vanhaa ja tuttua, lapsuuskodeista, oman perheen mausteilla ja mieltymyksillä ryyditettynä, jotain uutta ja kokeilevaa, jotain joka sopii kaikille,meille.


Toivelistoja on kirjoitettu, viety porraspäähän ja pelastettu sieltä vaihtelevalla menestyksellä. Osan tontut ovat ehtineet viedä, ja ihan kaikkien sisällöstä ei ole varmaa tietoa, mutta äidin hartain toive on että kaikki saisivat lahjaksi jotain mukavaa, jotain tärkeää, ja lisäksi vielä lämpimän jouluolon. Antamisen ja saamisen ilon.

Tänä vuonna Pukki tulee meille myöhään. Pikkutyttöjen aattoillan odotusta helpottamaan on varattu paperia ja värikyniä, ja on luvattu tehdä intiaaniheimollinen paperinukkeja poppamiehineen ja sulkapäähinepäälliköineen.. Siinä kuluu mukavasti tunti ja toinenkin. Välillä syödään,saunotaan ulkosaunassa ja  sen jälkeen makoillaan olohuoneen pehmeällä matolla kaikki, pienen konttaajan kanssa  ja ihaillaan kuusta.


Joskus nuorempana oli tärkeää että kuusessa oli vain valkoisia palloja, jonakin jouluna vain olkikoristeita, joskus vain hopeaa. Nyt kuusessa kaikkea, niinkuin elämässäkin. Alaoksilla liikuttavat pallotihentymät, punos aseteltuna kolmevuotiaan silmien korkeudelle, korkealle.Se on kaunis.


 Puhutaan Joulusta, tontuista ja poroista. Lauletaan soihdut sammuu ja joulupuu on rakennettu. Välillä äiti voi käydä pienen kanssa päiväunilla, nauttia leppoisasta läheisyydestä josta molemmat hyötyvät. 
Kaikki ovat kotona. 
Ajatuksia, että joulut ehkä muuttuvat, lapset kasvavat ja jouluihin tulee uusia ulottuvuuksia. Nyt näin,ja nautimme tästä. 

 Lauletaan. Puhutaan Joulusta siellä tallissa silloin Betlehemissä, mietitään sitä Mariaa ja pientä vauvaa. Paimenia, tähteä,enkeleitä.


"Taas on Joulu, laulu enkelten,
kaikuu takaa vuosituhanten."Joulun kiireiden, laittamisten ja ostamisten vastapainoksi ollaan vain. Tehdään vain pakolliset, ja nekin yritetään tehdä yhdessä. Ärsyyntymisten ja väsymisten jälkeen venytetään vieteriä ja siedetään, annetaan olla.

Joulu on hyvän tahdon juhla.

Ihanaa Joulua, teille kaikille.

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä joulukalenterista! Joka luukun olen lukenut, mutten ole tainnut muistaa kiittää. Ihanaa joulun aikaa ja taikaa sinne kaikille!

  VastaaPoista
 2. Riemullista Joulua sinne Ketunpesän lämpöön! Täällä kaikki niin vaiheessa, keskeneräistä....mutta, iloa täällä on! T.Pirta

  VastaaPoista
 3. Kauniita kuvia! Ihanaa joulua sinulle

  VastaaPoista
 4. Joulun tähden suloista valoa sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 5. Olipa kauniisti kirjoitettu joulusta ♥ Toivotan yhtä leppoisia välipäiviä teidän perheelle :)

  VastaaPoista